MENÜ

Ekmek Hamuru ile Neler Yapılır?

Ağustos 05 2021 Yemek Sanatı

Yemeklerin yanında olmazsa olmazdır ekmek. Hele ki tazecik, fırından yeni çıkmış, el yakan bir beyaz ekmeğe kim hayır diyebilir. İçine sürülen tereyağı, ev yapımı tulum peynirleri, suyuna banılan yemekler… Fırından eve gelene kadar, ekmeğin köşesinden başlayıp yarısına kadar yemek de elbette adettendir. Bir de bu mükemmel ekmeğin klasikleşmiş hamuru ile yapılan yiyecekler vardır ki bazısı ekmekten bile lezzetlidir. Pişi, pizza, pide, lokma tatlısı… Çayın yanında ya da kahvaltıda farklı lezzetler denemek isterseniz ekmek hamuruyla hem hesaplı hem de pratik yemekler yapabilirsiniz. 

Pişi

Fırından aldığınız ekmek hamurunu ceviz büyüklüğünde toplar haline getirerek ayırın. Hamur toplarını avcunuzun içinde yassı şekil vererek açın ve kızgın yağa atıp kızartın. Pişinizi isterseniz peynirle isterseniz balla tüketin. Üzerine pudra şekeri serperek hafif tatlı bir lezzet de yakalayabilirsiniz. 

* Hamuru açarken elinizi ara sıra ıslatın.

* Pişinizi dilerseniz patatesli, kıymalı, çikolatalı ya da peynirli yapabilirsiniz. Bunun için, açtığınız yuvarlak hamurun bir tarafına malzemeyi koyup diğer tarafını üzerine kapatın. Kenarlarında boşluk kalmadığından emin olduğunuzda kızgın yağa atıp kızartabilirsiniz.

Yalancı pizza

Fırın tepsisini yağlayın ve ekmek hamurunu incecik olacak şekilde tepsinin tabanına yayın. Hazırladığınız pizza sosu ya da dilerseniz hafif sulandırılmış domates salçasını hamurun üzerine sürün. Daha sonra canınız hangi malzemeleri kullanmak istiyorsa pizzanızı o malzemelerle süsleyin ve fırına verin. 

* Kenarlarının çıtır çıtır olması için, hamuru tepsinin kenarına doğru taşacak şekilde açabilirsiniz. 

Lokma tatlısı

Pişide olduğundan daha küçük hamur topları yaparak lokma tatlınızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan ek malzeme yalnızca şurup. Ceviz büyüklüğünden biraz daha küçük boyutta ayırdığınız ekmek hamurlarını kızgın yağa atın ve kızartın. Hamurlar soğuduktan sonra sıcak haldeki şerbeti üzerine gezdirin ve hamurun şurubu çekmesini bekleyin. Lokma tatlınızı soğumasını beklemeden servis edebilirsiniz.

Pide

Ekmek hamurunu ikiye bölün ve oklava yardımıyla incecik açın. Yuvarlak halde açtığınız hamurun tam ortasına malzemenizi boydan boya koyup yanlarda kalan hamurları üzerine kapatın, hamurun uçlarını kıvırın. Pidenin herhangi bir yerinde açıklık olmadığından emin olduktan sonra üzerine yumurta sürüp çörekotu ve susamla süsleyin; fırında pişmeye bırakın. 

* Her 1 adet pide için yarım ekmek hamuru kullanabilirsiniz.

Paylaş:

E-Katalog

Güncel ürün kataloğumuz için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

İndir

Tarifler

Anadolu’nun tahıl ve tohum mirasını sanata dönüştüren en değerli tarifleri incelemek için tıklayınız.

Tariflere Git
Sıkça
Sorulan
Sorular
Detaya Git