MENÜ

Kaliteli Un Nasıl Anlaşılır?

Ağustos 05 2021 Genel

Kaliteli hamur işleri, kaliteli undan yapılır. Unun kalitesini ise şüphesiz ki buğdayın kalitesi belirler. Kaliteli buğday, pek çok etkene bağlı olarak yetiştirilir. Hepsinin eksiksiz ve yüksek kaliteli olması gerekir. Toprağın yapısı, sulama, ekolojik bölge, zamanında ekim, hasat ve depolama, en önemli belirleyicilerdir. Buğday unu, tahılın karbonhidrat bakımından en zengin kısmı olan endospermden elde edilir. Kaliteli un, endospermin içinde bulunan tüm vitamin ve mineralleri içermelidir. Unun elde edildiği buğdayın 1 tanesinin ağırlığı 1 gram civarında olmalıdır.

Rengi, kokusu, dokusu…

Kaliteli un beyazlığı, buğday kokusu ve yumuşaklığından belli olur. Un paketini açtıktan sonra küçük bir test yapmak için şu yolu izleyebilirsiniz: Önce unu burnunuza götürün ve koklayın. Unun kesinlikle buğdaydan başka bir koku içermemesi gerekir. En ufak bir rutubet kokusu almanız halinde o unu kesinlikle kullanmayın. Unun rengine bakın, ne kadar beyazsa o kadar iyi anlamına gelir. Daha sonra avcunuzun içine bir miktar un alın ve sıkın, eğer ki un etrafa saçılıyorsa kalitelidir. Hamur açma sırasında kolaylık ve keklerin daha kabarık olmasını sağlar. 

Nelere dikkat edilmeli?

Un alırken kesinlikle ambalajlı ve iyi bir markadan olmasını tercih etmelisiniz. Un, yapısı ve şekli bakımından başka ürünlerle karıştırılarak satışa sunulmaya çok meyillidir. Yufkacılarda, pazarlarda, bakkal ve marketlerde sıkça karşımıza çıkan un çuvallarından uzak durmalısınız. Ambalajın kesinlikle yırtık ya da delik olmadığından emin olmalısınız zira bu, rutubete neden olan bir durumdur. 


Paylaş:

E-Katalog

Güncel ürün kataloğumuz için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

İndir

Tarifler

Anadolu’nun tahıl ve tohum mirasını sanata dönüştüren en değerli tarifleri incelemek için tıklayınız.

Tariflere Git
Sıkça
Sorulan
Sorular
Detaya Git