MENÜ

Baklavanın Sırları

Ağustos 05 2021 Yemek Sanatı

1473 yılından beri geleneksel mutfağın en gözde lezzetlerinden biri olan baklava, Osmanlı Dönemi’nde saraylarda ya da şenlik, davet, ziyafet gibi özel günlerde ikram edilirmiş. Günümüzde ise en iyisini şüphesiz ki Gaziantep’te yiyebileceğiniz baklava; fıstıklı, cevizli, kuru ve normal olarak farklı şekillerde yapılır. Yapımı meşakatli olan böylesi bir tatlının elbette kendine özel bir yenilme şekli vardır. Baklava ustaları, usulüne göre yememeyi tatlıya saygısızlık olarak görürler. Peki iyi baklava nasıl olmalıdır?

Sırrı ince hamurda!

Osmanlı’da mutfağa alınacak aşçıları seçerken baklava yaptırırlarmış. Baklava sınavından başarıyla geçen aşçı mutfağa alınırmış. Tepsinin tamamını kaplayacak şekilde ve incecik hamur açmak, baklava ustalığının en önemli kriteridir. Hamurun kalitesini elbette kullanılan un belirler. Kaliteli un ile yapılan baklava hamuru daha kolay açılır ve yırtılma ya da yapışma yapmaz. Eğer ki baklava hamurları eşit inceliklerde değilse lezzetli olmaz. 

Hafif baklava…

Baklavanın hazırlanış aşamasından sonrası da elbette önemlidir. Kullanılan tereyağının kalitesi, şerbeti ve harcı, tatlının lezzetini belirlediği kadar hafifliği konusunda da önem arz eder. Hafif baklava iç yakmaz, su içme isteği uyandırmaz ve genzi yakmaz. Hamuru altın sarısı renkte ve çıtır çıtır olur. 

Baklava yeme adabı

Baklava yerken çatal bıçak kullanmak tatlıyı parçalar ve hamurları yapıştırır. Bu nedenle öncelikli koşul, baklavayı elle yemektir. Elinize aldıktan sonra baklavayı ters çevirin ve taban hamurunu damağınıza yapıştırarak ısırın. Tereyağı kokusunu almış olmalısınız. Baklavayı bu şekilde yiyerek hamurların arasındaki her bir lezzeti ayrı ayrı alabilirsiniz. Afiyetle...


Paylaş:

E-Katalog

Güncel ürün kataloğumuz için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

İndir

Tarifler

Anadolu’nun tahıl ve tohum mirasını sanata dönüştüren en değerli tarifleri incelemek için tıklayınız.

Tariflere Git
Sıkça
Sorulan
Sorular
Detaya Git